Visualised as a “school for learning” for children, teachers and parents, the physical space of Vatika reflects beauty, thoughtfulness and interaction with the elements. For the child it represents a place where a variety of modes are available for children to weave in and out of large and small group and individual places of learning; a space where children feel a sense of belongingness. Classrooms, libraries, laboratories and activity rooms are laid out in varying forms to inspire interaction and active participation.

Well-ventilated and well lit, classrooms with large windows are designed for comfort in varying weather conditions of North India. The positioning of the rooms allows for maximum flow of winds through the east-west and north-south air corridors. Open windows of interaction with nature are spread all over the Vatika campus, from the nursery to the senior secondary school, in the classrooms and in the open spaces. From the water pool to vegetable gardening and to the creation of the open courtyard, pathways and green spaces for each cluster of classes, the building design is meant to evoke sensory and interactive experiences.